10x CrossFit termen die je wil kennen voor je eerste les

Toen ik voor het eerst in een CrossFit les belandde, leek het alsof ik een andere wereld binnenstapte. Termen als WOD, AMRAP en PR vlogen me om de oren, en ik vroeg me serieus af, "Spreek ik hier wel dezelfde taal?" Hoewel de les een top was, werd ik toch een klein beetje overladen door al die nieuwe indrukken. Maar..: die eerste les was wel het begin van een nieuwe liefde. Om jouw eigen start een beetje toegankelijker te maken, is het handig om deze termen alvast eens te hebben gezien. Herkenning zal je helpen om de rest van de nieuwe prikkels net iets gemakkelijker te omarmen. 💪

Vakjargon, ik vind dat toch altijd zo’n mooi woord. Maar waar je het ook tegenkomt, het is altijd even wennen, zoals je weet. En dus ook bij CrossFit. Oefen je mee? Hier zijn de 10 termen die je wil kennen:


1. WOD: Workout of the Day De Workout of the Day (WOD) is het belangrijkste deel van elke CrossFit les. Het is simpelweg de training die voor die dag is samengesteld. De ene keer bestaat het uit wat meer kracht en de andere keer uithoudingsvermogen. In ieder geval staat er elke dag een andere training voor je klaar en doet op die dag iedereen die naar de Box komt die specifieke workout.


2. De Box Tja, daar stond ie net al. In de vorige uitleg van WOD hierboven. In CrossFit verwijst "de Box" naar de trainingsplek. In plaats van sportschool noemen we het een Box! De naam "Box" is niet zomaar gekozen; het staat symbool voor de eenvoud en functionele benadering van de training. Het is een plek waar de focus ligt op prestaties en verbeteringen, zonder overbodige randzaken.  🌈


3. AMRAP: As Many Reps / Rounds as Possible AMRAP, ofwel As Many Reps / Rounds as Possible. Ik benoem het vaak als: zoveel mogelijk werk verzetten in de gegeven tijd. In een AMRAP van 12 minuten, probeer je dus zoveel mogelijk de combinatie van oefeningen van die dag te doen, als dat je kunt.

4. EMOM: Every Minute on the Minute De afkorting EMOM staat voor Every Minute on the Minute, wat simpelweg betekent dat je een specifieke oefening uitvoert binnen een minuut en de resterende tijd rust hebt. Een interval training dus! Soms wordt er in plaats van rust een andere oefening gedaan.


5. De Girls De Girls zijn een reeks bekende workouts binnen CrossFit, bedacht door de oprichter Greg Glassman. Elke workout heeft een vrouwennaam en staat bekend om zijn intensiteit. Denk aan workouts als Fran, Cindy en Helen. Deze workouts zorgen voor een meetpunt van je vooruitgang.

6. De Heroes De Hero workouts in CrossFit zijn speciaal ontworpen ter ere van gevallen helden, zoals militairen, politieagenten of brandweerlieden.  🚒  Deze workouts zijn niet alleen fysiek uitdagend, maar dragen ook een emotionele lading. Ze zijn dus bedoeld als eerbetoon en worden gekenmerkt door hun vaak zware gewichten en hoge herhalingen.

7. Rep "Rep" is de afkorting voor "Repetition" ofwel het aantal herhaling van een specifieke oefening. Het tellen van herhalingen is essentieel om je vooruitgang bij te houden en om je te helpen bij het instellen van doelen tijdens je workouts. 🔄 Voorbeeld: “Maak 10 reps van de beweging: sit up. “

8. 1RM, 3RM, 10RM, enz. Deze afkortingen verwijzen naar het maximale gewicht dat je kunt tillen voor één herhaling, drie herhalingen, tien herhalingen, enzovoort. Het staat dan ook voor “Repetition Maximum”

9. PR! Een PR, ofwel “Personal Record”, is een persoonlijke prestatie die je nog nooit eerder hebt behaald. Dit kan het hoogste gewicht dat je hebt opgetild met een specifieke oefening zijn maar ook het aantal herhalingen dat je hebt voltooid. Voorbeeld: Met de oefening deadlift til je voor het eerst ooit 30kg tijdens een 1RM test. Gefeliciteerd! Je hebt een PR! Twee weken later weet je hetzelfde gewicht van 30kg 5 keer op te tillen. Ren maar naar die PR bel, want: Gefeliciteerd! Je hebt weer een PR!  🌟


10. RX of RX’d  (As Prescribed) Wanneer je een workout "RX'd" doet, betekent dit dat je het uitvoert zoals hij op het bord staat geschreven, zonder enige aanpassingen. Het streven naar een workout RX uitvoeren is een indicator van zowel kracht als vaardigheid binnen CrossFit. Je zult zien dat zo’n 80% van de mensen een workout Scaled, ofwel: aanpast. Dat is top! We willen juist de workout altijd aanpassen op je eigen niveau. De workout misschien ooit op RX uitvoeren is een streven.


Hoppa, dat was’m. Maar maak je geen zorgen, we gaan je niet overhoren. Zodra je deze een keer hebt doorgelezen, zul je al iets beter herkennen en dat is meer dan voldoende! Heel veel plezier bij je eerste les! 🎉


Liefs, Robin