De 5 redenen van fouten in je Olympic lifts
06 december 2023 
2 min. leestijd

De 5 redenen van fouten in je Olympic lifts

Mijn liefde voor Olympisch Gewichtheffen komt onder anderen doordat je nooit "klaar bent" met de oefening. Ondanks dat de sport maar uit 2 onderdelen bestaat (snatch + clean&jerk) blijft het uitdagend om de oefeningen te verbeteren. Dé perfecte techniek is natuurlijk een droom voor elke atleet. 🌟 Maar soms lijkt het onmogelijk en nog zo ver weg. Maar zelfs de grootste kampioenen worstelen met technische gebreken… In deze blog gaan we dieper in op de reden achter de fouten van je lifts. 💡

Techniek is een combinatienaam van de meest efficiënte manier om oefeningen uit te voeren. Olympisch Gewichtheffen is een explosieve krachtsport. Hier draait alles om het ontwikkelen van maximale kracht en snelheid voor de atleet (en daarmee voor de barbell) en het realiseren van de optimale bar path. 🔑 De essentie van een gewichthef trainingssessie gaat daarom naar mijn mening voor het grootste gedeelte over consistent leren en het verfijnen van technieken. Soms voelt je techniek niet helemaal op orde. Maar kun je niet helemaal de vinger leggen op wat de reden daarvan is. 💬 Kom erachter aan de hand van deze vijf factoren:

Waar gaat het fout?

Factor 1: Gebrek aan begrip van de beweging
Een van de voornaamste bronnen van technische fouten ligt in het onvoldoende begrijpen van de complete beweging. 🔧 Dit betreft niet alleen het uitvoeren van de beweging zelf, maar ook het begrijpen van de samenhang tussen verschillende fases en de specifieke factoren van elke stap.

Factor 2: Onjuiste spieractivatie en timing
Een andere veelvoorkomende oorzaak is onjuiste spieractivatie, vaak gekoppeld aan een verkeerde timing. ⏰ Misschien weet je in theorie de juiste stappen, maar je lichaam volgt (nog) niet. Het is essentieel dat je niet alleen de juiste spieren aanspant, maar dit ook doet op precies het juiste moment in de beweging. 🔢 Het vermogen om de spieren effectief te coördineren en te activeren, helpt je aan een vloeiende en technisch correcte uitvoering.

Factor 3: Succes meten in kilo's zonder technische vooruitgang
Een valkuil die veel amateursporters tegenkomen, is het meten van succes puur in kilo's, zonder aandacht te besteden aan technische vooruitgang. Het tillen van zwaardere gewichten is hartstikke knap, maar ware vooruitgang gaat hand in hand met de verbetering van de techniek. 👍 Het te veel focussen op kilo's kan leiden tot het negeren van cruciale aspecten van de beweging en uiteindelijk ten koste gaan van de technische ontwikkeling.

Factor 4: Invloed van motivatie
De precisie van bewegingen wordt daarnaast ook behoorlijk beïnvloed door de motivatie van de atleet. 🧠 Het vermogen om informatie op te nemen en te leren, in combinatie met een gezond zelfbeeld en zelfrespect, draagt bij aan het overwinnen van technische uitdagingen. Hierbij is het dus van cruciaal belang om kritisch te zijn, aandacht te besteden aan details en zelfinzicht te ontwikkelen. Maar wel op zo'n manier dat je jezelf niet in de weg gaat zitten. 🚫 Actief zoeken naar feedback, zowel van jezelf als van anderen, is een heel belangrijk aspect in het verbeteren van je techniek!

Factor 5: Vermoeidheid en herstel
Vermoeidheid speelt ook een essentiële rol in de technische uitvoering. Heb je voldoende geslapen? 💤 Is je lichaam wel volledig hersteld van de vorige training? Ook voeding speelt hierin een grote rol: Heb je bijvoorbeeld wel genoeg gegeten om voldoende energie voor de training te hebben? 🍽️ Het begrijpen en managen van vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal, is van onschatbare waarde voor consistente technische vooruitgang!

Als je vastloopt, neem deze 5 factoren er nog eens bij om na te gaan waar je in mag verbeteren. 📈 Dit kan volledig variëren per lift, maar ook per dag! Veel plezier bij je volgende training!

Liefs, Coach Robin

Over de schrijver
Als enthousiaste CrossFit Level 2-trainer en trots eigenaar van Feel So Good sinds 2018, omarm ik de box én de sport met passie. ♥️ Als atleet komt die liefde tot uiting in mijn favoriete oefeningen, Squat Snatch en Ring Muscle Ups. Maar ook olympisch gewichtheffen (team - low reps+high skill! 😉 )- heeft een plekje in mijn hart. In 2020 heb ik de eer gehad om een zilveren medaille te behalen op het NK gewichtheffen! Het liefst werk ik samen met mensen die echt graag willen en ik vind het dan ook keer op keer geweldig om te zien hoe CrossFitters elkaar steunen en stimuleren. Als coach van de wedstrijdgroep heb ik het voorrecht om al een paar jaar zeer gemotiveerde atleten te begeleiden. Samen zetten we hoge doelen en streven we naar het bereiken van technische verbetering, persoonlijke records en -successen. 🏆 Verder hou ik ervan om mijzelf continu uit te dagen. Ik mag wel zeggen dat ik verslaafd ben aan nieuwe prikkels en avonturen en hou van veranderingen. Naast FSG ben ik sinds een tijdje ook aan het werk als media coordinator op het Hilversum Media Park. Daarnaast kan ik mijn ei heerlijk kwijt in content creeëren en muziek maken! 😊 Op onze Feel So Good-blog deel ik graag mijn inzichten en ervaringen. Hopelijk mag ik je inspireren en helpen bij het bereiken van jouw fitnessdoelen. 💪🌟
Reactie plaatsen