CrossFit: Waarom het nooit te laat is om te beginnen, zelfs als je de 50, 70 of zelfs 90 jaar al gepasseerd bent!
31 mei 2023 
3 min. leestijd

CrossFit: Waarom het nooit te laat is om te beginnen, zelfs als je de 50, 70 of zelfs 90 jaar al gepasseerd bent!

CrossFit is geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd. Maar waarom? Het trainingsprogramma kan volledig worden aangepast aan jouw niveau, ongeacht het moment in je leven of je huidige gezondheid. Naar mate je ouder wordt, neemt de nadruk op prestatie af, terwijl de focus op levenskwaliteit des te belangrijker wordt.  Door te focussen op levenskwaliteit, zorg je ervoor dat je gezond blijft, voor een zo lang mogelijke periode in je leven. 

CrossFit als medicijn voor artrose

In onze lessen werken we aan de opbouw van spierkracht; algehele spierkracht maar zeker ook rondom gewrichten. Hierdoor kan de belasting op het gewricht beter worden verdeeld, met als gevolg dat je minder pijn ervaart en de stabiliteit van het gewricht verbeterd. Hierdoor ervaren mensen minder last van de symptomen.
Daarnaast werken we aan flexibiliteit en mobiliteit, wat helpt bij het behouden van bewegingsvrijheid in de gewrichten en het verminderen van stijfheid. Hierdoor kan de progressie van artrose enorm worden vertraagd.
Bij CrossFit trainen we met functionele bewegingen: bewegingen die je tegenkomt in het dagelijkse leven. Door deze te trainen onder de supervisie van een kundige coach kun je de algehele functionaliteit van het lichaam verbeteren. Hierdoor train je om de mogelijkheid om dagelijkse taken uit te voeren te behouden, ondanks de aanwezigheid van gewrichtsslijtage.

Vecht tegen diabetes en hartklachten

Iedere trainingssessie bereid je jezelf tijdens in de warming up deskundig voor op de training. Zo kun je tijdens de trainingssessie, die is aangepast op jouw persoonlijke relatieve intensiteit, jezelf uitdagen. De intense en dynamische oefeningen dragen bij aan aan het verbranden van calorieën en het verbeteren van je stofwisseling. Hierdoor kan jouw lichaamsgewicht beter onder controle worden gehouden. Het behouden van een gezond gewicht is belangrijk om het risico op obesitas te verminderen; waardoor het risico op de ontwikkeling van diabetes en hartklachten kan worden verminderd. Om nog maar te zwijgen over het terugdraaien van diabetes en hartklachten; dit is enorm veel mensen wereldwijd gelukt met behulp van CrossFit.
De combinatie van cardio- en krachttraining helpt op de insulinegevoeligheid te verbeteren. Bij diabetes type 2 kan er sprake zijn van insulineresistentie, cellen reageren dan niet goed op insuline. Fysieke activiteit zorgt ervoor dat de gevoeligheid van cellen voor insuline verhoogt, waardoor de bloedsuikerspiegel beter wordt gecontroleerd.
We trainen op relatieve hoge intensiteit, wat ervoor zorgt dat je hart gezond wordt of blijft, de cardiovasculaire conditie verbeterd en het risico op hartklachten wordt vermindert. De intensieve inspanningen zorgen er ook voor dat de glucose-opname door de spieren verbeterd, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel beter beheerst wordt en diabetes gerelateerde complicaties verminderen.

De kracht van beweging

Misschien zie je jouw gezondheid nu als beperking om deel te nemen aan een CrossFit les. Maar zoals je vast wel eens gehoord hebt: bewegen is medicijn. Hierboven gaven we al aan dat CrossFit enorm geschikt is om ziekten als artrose, diabetes en hartklachten tegen te gaan maar we weten ook dat CrossFit bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van slechte cholesterolniveaus en het bevorderen van gezonde bloedvaten. Wat we zien is dat actief blijven (of worden) ervoor zorgt dat je blijvend actief kan zijn. Je lichaam laat je niet in de steek omdat je ouder wordt, je lichaam laat je in de steek omdat jouw dagelijkse bezigheden er niet voor zorgen dat lichaamsfuncties worden uitgedaagd. Gebruik je lichaam op regelmatige basis om ervoor te zorgen dat je de mogelijkheid om te bewegingen niet verliest.

Relatieve hoge intensiteit

Hoge intensiteit is relatief, voor iéder individu is hoge intensiteit anders. CrossFit werkt voor ieder niveau, omdat CrossFit training gaat over het trainen op relatieve hoge intensiteit. Stel: Lisa (25) en Peter (83) nemen deel aan een CrossFit les. Vandaag staat op de planning om 5 kilometer te hardlopen. Lisa daagt zichzelf uit, vandaag gaat ze proberen om 5 kilometer te rennen binnen 30 minuten, hiervoor moet ze zichzelf pushen: ze traint op een hoge intensiteit. Peter daarentegen is pas net begonnen met CrossFit én al aardig op leeftijd. Hij heeft de afgelopen jaren weinig lichaamsbeweging gehad en het is lang geleden dat hij een kwartier heeft gewandeld. Peter gaat vandaag proberen om 2 kilometer te wandelen binnen 30 minuten. Ook Peter traint vandaag op een hoge intensiteit.

Samen met een kundige coach kijk je tijdens onze CrossFit-les hoe jij jezelf kunt uitdagen, met als doel het verbeteren van je levenskwaliteit. Wees daarom niet bang om de eerste stap te zetten in een CrossFit gym, ook niet als je de 50 al láng geleden bent gepasseerd. 
Meer info of vrijblijvend kennismaken? Maak een afspraak op onze website, we helpen je graag!

Over de schrijver
CrossFit level 1 trainer sinds 2019 Gecertificeerd Menno Henselmans Personal TrainerIn 2015 ben ik bij Feel So Good lid geworden en daarna ben ik nooit meer weggegaan. Na een aantal jaren zelf fanatiek te hebben gecrossfit voelde het dan ook als een logische stap om zelf te gaan lesgeven.😃Ik hou ervan om mensen te helpen en te zien groeien, fysiek maar zeker ook als persoon. Niets maakt me blijer dan iemand die een PR zet of wanneer iemand steeds een beetje meer begint te geloven in zijn/haar eigen kunnen!💪 De afgelopen jaren ben ik me verder gaan specialiseren in powerliften, olympisch gewichtheffen en krachttraining.
Reactie plaatsen