Is CrossFit blessuregevoelig?
10 augustus 2023 
2 min. leestijd

Is CrossFit blessuregevoelig?

Intensieve work-outs, zware gewichten en helemaal stuk gaan. Blessures liggen op de loer, of toch niet? Vaak wordt over CrossFit beweerd dat het een blessure gevoelige sport is, vaak door mensen die eigenlijk maar half weten wat CrossFit is... Het is onjuist om CrossFit te bestempelen als bron van blessures. Sterker nog, CrossFit is ontworpen om gezondheid, vitaliteit en een levensstijl zonder blessures te bevorderen. 

Professionele begeleiding met nadruk op correcte techniek

Binnen een CrossFit-box mogen alleen gecertificeerde CrossFit-coaches, CrossFit-lessen geven. Om een CrossFit Level-1 certificaat te halen onderga je uitgebreide training om de juiste technieken en vormen te leren én deze te kunnen uitleggen aan de deelnemers in je les. Je leert als coach om verkeerde vormen te herkennen en welke tips helpen om deze problemen op te lossen. CrossFit wordt beoefend in kleine groepen, die voor de coach te overzien zijn. Dus wanneer jij bewegingen verkeerd uitvoert ga je dat zéker horen van je coach. Bovendien weet de coach wie je bent en waar je problemen mee hebt, zo kan hij of zij aanpassingen maken op basis van jouw persoonlijke capaciteiten. Zowel beginners als gevorderde atleten kunnen dus veilig trainen in een CrossFit les!

Schaalbaarheid van bewegingen en gewichten

Bij CrossFit trainen beginners en gevorderde atleten gewoon naast elkaar, dit kan perfect omdat de work-outs altijd helemaal aan te passen zijn op jouw persoonlijke fitnessniveau. De intensiteit, het volume en de complexiteit van bewegingen kunnen worden aangepast. Beginners beginnen met lichtere gewichten en/of makkelijkere bewegingen, geleidelijk werken ze toe naar meer uitdagende oefeningen en/of hogere gewichten. Doordat de progressie geleidelijk is, aangemoedigd en onder supervisie van een professionele coach, is er maar weinig risico op overbelasting en blessures. 

Functionele bewegingen

We trainen bewegingen die je ook in het dagelijkse leven kan tegenkomen. Denk aan tillen, buigen, duwen en trekken. Door deze bewegingspatronen te trainen, verbetert niet alleen de fysieke fitheid, maar ook de alledaagse mobiliteit en kracht. Je lichaam wordt sterker en veerkrachtiger, waardoor je minder kans hebt om blessures op te lopen in het dagelijkse leven. 

Variatie voorkomt overbelasting

Iédere work-out is anders; constante variatie. Hierdoor voorkom je dat je altijd hetzelfde traint en spiergroepen overbelast raken. Overbelasting is een belangrijke oorzaak van blessures. Heb je vandaag in een work-out bij ons je benen zwaar getraind? Dikke kans dat de work-out van morgen zich meer focust op je bovenlijf. Hierdoor kan je makkelijk meerdere dagen achter elkaar trainen! (Als je wit natuurlijk  

Gezonde competitie

De CrossFit community (en onze FSG-Family) spelen een belangrijke rol bij blessurepreventie. Ondanks dat we écht alles geven voor een zo goed mogelijke score op het bord, gaat dit zelden buiten iemands persoonlijke fysieke grenzen. We vinden het belangrijk dat deelnemers verstandige keuzes maken en niet over hun grenzen heen gaan. Een voorbeeld: bij het uitleggen van de work-out geven we altijd aan hoe uitdagend een oefening zou moeten zijn, "je zou 15 herhalingen achter elkaar moeten kunnen maken met de oefening die je kiest, of met het gewicht dat je kiest". De groepsdynamiek bevorderd gezonde competitie maar ontmoedigd roekeloosheid: geen ego's, wel motivatie en gezelligheid!

Conclusie?

In plaats van het blessure gevoelige imago, verdient CrossFit eigenlijk erkenning voor de inzet voor blessurepreventie. Er wordt gefocust op techniek, er is professionele begeleiding, aan te passen op ieders niveau, functionele bewegingen, eindeloze variatie en een ondersteunende community. CrossFit ondersteunt de gezondheid en bevordert de vitaliteit van deelnemers zonder onnodige risico's te nemen. Net zoals bij iedere andere fysieke bezigheid is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren, je grenzen te respecteren en progressief te trainen. CrossFit is een waardevolle aanvulling op een gezonde leefstijl, het maakt je sterker, fitter en gelukkiger! 

Over de schrijver
CrossFit level 1 trainer sinds 2019 Gecertificeerd Menno Henselmans Personal Trainer In 2015 ben ik bij Feel So Good lid geworden en daarna ben ik nooit meer weggegaan. Na een aantal jaren zelf fanatiek te hebben gecrossfit voelde het dan ook als een logische stap om zelf te gaan lesgeven.😃 Ik hou ervan om mensen te helpen en te zien groeien, fysiek maar zeker ook als persoon. Niets maakt me blijer dan iemand die een PR zet of wanneer iemand steeds een beetje meer begint te geloven in zijn/haar eigen kunnen!💪 De afgelopen jaren ben ik me verder gaan specialiseren in powerliften, olympisch gewichtheffen en krachttraining.
Reactie plaatsen