Wat is CrossFit?
21 februari 2023 
1 min. leestijd

Wat is CrossFit?

CrossFit bestaat sinds 2001 en kan worden gebruikt om je gezondheid te verbeteren of om de limieten op te zoeken van jouw eigen prestaties. CrossFit is een trainingsprogramma met constant variërende, functionele bewegingen uitgevoerd onder hoge intensiteit. Klinkt heel slim allemaal, maar bekt niet zo lekker op een verjaardagsfeestje toch? Om écht een goed beeld te krijgen van CrossFit kan je het beste een proefles doen bij je plaatselijke CrossFit box. Misschien is dit nog een stap te ver voor je, daarom proberen we je in deze Blog een goed beeld te geven van wat CrossFit nu eigenlijk echt is!

Constant variërend

CrossFit is een trainingsprogramma waarbij elementen uit gewichtheffen, gymnastiek en cardio worden gecombineerd tot effectieve trainingen. Door de diversiteit in oefeningen, is iédere training anders, geen dag is hetzelfde en je gaat altijd voldaan naar huis. 

Oefeningen worden samengebracht in WOD's (Workout Of the Day). Alle WOD's hebben andere oefeningen, herhalingen, gewichten en andere tijdsdomeinen. Soms doen we benchmark workouts zoals Fran of Murph, deze doen we regelmatig om te zien hoe onze fitness vooruit is gegaan. CrossFit is geen random trainingsprogramma (de programmering zit zo in elkaar dat je wordt klaargestoomd voor álle fysieke uitdagingen die het leven naar je toe kan gooien) maar CrossFit gaat er wel voor zorgen dat je nooit verveeld raakt van het trainen!

Functionele bewegingen

Het CrossFit trainingsprogramma is ontwikkeld met als doel om mensen fit, sterk en gezond te krijgen en te houden. We trainen bij CrossFit voor het leven. De oefeningen die we doen vertalen zich naar het dagelijks leven: we tillen dingen op vanaf de vloer (deadlift), we gaan zitten en staan weer op (squat), we zetten dingen weg boven ons hoofd (strict press), etc. We trainen deze bewegingen omdat ze bijdragen aan een fijn, lang, zelfstandig leven. Wanneer we deze bewegingen zo snel mogelijk uitvoeren met zware gewichten, over lange afstanden dan ontwikkelen we explosiviteit, kracht en controle over ons lichaam. 

Hoge intensiteit

In CrossFit vinden we het allereerst belangrijk om goed en consistent te bewegen. Gaat dat goed? Dan gaan we aan de slag met het verhogen van de intensiteit. Intensiteit is relatief. Wat voor de een intens is, hoeft voor de ander niet intens te zijn. Iédereen die CrossFit traint werkt hard om zijn/haar doelen te bereiken binnen de grenzen van zijn/haar eigen fysieke en psychologische capaciteit. Iedereen sport op zijn eigen niveau maar met elkaar. Zo tilt de een misschien wel 200 kilo van de grond, en begint de ander met een PVC. Hard werken binnen je eigen mogelijkheden staat bij CrossFit voorop!


Vrijblijvend kennismaken met CrossFit? 
Bij onze CrossFit Fundamentals leren we je ín 3 lessen van 1,5 uur álles wat je wilt weten over CrossFit en de fundamentele bewegingen die daarbij horen.

Over de schrijver
CrossFit Level-2 Trainer sinds 2024 CrossFit Level-1 Trainer sinds 2019 Gecertificeerd Menno Henselmans Personal Trainer In 2015 ben ik bij Feel So Good lid geworden en daarna ben ik nooit meer weggegaan. Na een aantal jaren zelf fanatiek te hebben gecrossfit voelde het dan ook als een logische stap om zelf te gaan lesgeven.😃 Ik hou ervan om mensen te helpen en te zien groeien, fysiek maar zeker ook als persoon. Niets maakt me blijer dan iemand die een PR zet of wanneer iemand steeds een beetje meer begint te geloven in zijn/haar eigen kunnen!💪 De afgelopen jaren ben ik me verder gaan specialiseren in powerliften, olympisch gewichtheffen en krachttraining.
Reactie plaatsen