Haal meer uit sport en het leven: stel doelen
09 juni 2023 
2 min. leestijd

Haal meer uit sport en het leven: stel doelen

Ben jij klaar om jouw dromen om te zetten in concrete acties en resultaten? Ontdek hoe het stellen van doelen jou kan helpen bij het behalen van succes in sport en het leven.

Het stellen van doelen is een belangrijke stap in het bereiken van succes in elke levenssfeer, en sport is daarop zeker geen uitzondering. Het stellen van duidelijke en realistische doelen kan helpen om je motivatie te behouden en je prestaties te verbeteren. In dit artikel bespreken we waarom het stellen van doelen belangrijk is, hoe je doelen kunt formuleren en hoe je jezelf gemotiveerd kunt houden om deze doelen te bereiken.

Wat wil je nou eigenlijk?

Het stellen van doelen is belangrijk omdat het je richting geeft. Wanneer je een duidelijk doel hebt, kun je een plan maken om daar te komen. Het geeft je ook iets om naartoe te werken en het kan je helpen om gefocust te blijven op wat echt belangrijk is. Dus bedenk goed wat jou droom is en begin daar naar toe te werken! Bovendien kan het behalen van doelen een gevoel van voldoening geven, en wie houdt er nou niet van dat gevoel van voldoening wanneer je je doelen hebt behaald?! En wist je al dat we bij Feel So Good Life Style Coaching aanbieden?. Meld je nu aan om hulp te krijgen bij het opstellen en het behalen van al je gezondheidsdoelen! klik hier voor meer info!

Dream smart

Als je doelen wilt stellen, is het belangrijk om specifiek en realistisch te zijn. In plaats van te zeggen "ik wil fit worden", kun je bijvoorbeeld zeggen "ik wil 5 kilometer kunnen hardlopen binnen 3 maanden". Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn en meetbaar, zodat je je voortgang kunt bijhouden. Zo weet je natuurlijk ook beter wanneer het tijd is om wat te vieren! Een goede manier om een doel zo op te stellen is door het gebruik van S.M.A.R.T. doelen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Het is ook nuttig om korte- en langetermijndoelen te stellen, zodat je jezelf regelmatig uitdagingen kunt geven en jezelf steeds kunt belonen voor kleine successen onderweg. Je gaat het natuurlijk niet voor niks doen!

Maar hoe ga ik dit ooit volhouden?

Hoe blijf je gemotiveerd om je doelen te bereiken? Een slimme manier om dit te doen is om jezelf verantwoordelijk te houden. Vertel anderen over je doelen, zodat ze je kunnen aanmoedigen en je verantwoordelijk kunnen houden. Schrijf je doelen op en plaats ze op een zichtbare plek, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. En vergeet natuurlijk niet om het te vieren wanneer je een doel hebt bereikt! Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en jezelf te belonen voor je harde werk. Jezelf belonen is een goede manier om jezelf nog gemotiveerder te houden. Probeer er wel voor te zorgen dat je beloning je niet afremt om verdere doelen te behalen. Als je al een week lang super je best hebt gedaan om gezonder te eten, beloon jezelf dan met iets leuks als nieuwe sportschoenen of een leuke activiteit, in plaats van bijvoorbeeld een ‘cheat meal’, dit zou je progressie alleen maar verhinderen. We willen vooruit, niet achteruit! Nog steeds bang dat je motivatie mist? Lees dit artikel voor een motivatie boost!

Creëer jouw 2.0 versie

Als je weet wat je doel is, heb je wat om voor te werken! Het is wel belangrijk om flexibel te blijven bij het nastreven van je doelen. Soms kunnen omstandigheden veranderen en kan het nodig zijn om je doelen bij te stellen. Wees niet te streng voor jezelf en blijf openstaan voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf blijft uitdagen en jezelf blijft verbeteren, ongeacht de weg die je neemt om daar te komen. Schrijf vandaag nog op wat je doel is en begin met het zijn van jouw 2.0 versie!

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Sander Schukkink en ik ben een vechtsport fanaat, amateur (vegan) chef en ik hou van lezen. Ik train al een aantal jaar fanatiek verschillende stijlen binnen de vechtsport, zoals Muay Thai, kickboksen, karate en Krav Maga, waarin ik de zwarte band heb behaald. Ook verzorg ik groepslessen kickboksen binnen Feel So Good. Ik ben erg leergierig en altijd op zoek naar dingen die ik nog niet wist over onderwerpen als sport, voeding, geschiedenis, filosofie en psychologie.Mijn passie voor holistische fitness heeft er toe geleid dat ik een cursus sport en voeding ben gaan volgen, waardoor ik nog meer kennis heb gekregen over hoe je je gezondheids- en prestatiedoelen het beste kunt bereiken en hoe je daar anderen in kunt helpen. Ik kijk er naar uit om al deze kennis met jou te delen.In mijn vrije tijd experimenteer ik graag in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen en te verzinnen. Ik geloof dat een onbewerkt plantaardig dieet super lekker en gezond kan zijn en ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezonde ingrediënten in mijn maaltijden te verwerken.Als schrijver voor de blog van Feel So Good probeer ik waardevolle ideeën en adviezen te geven op het gebied van een gezonde leefstijl. Of je hier nu bent als doorgewinterd atleet of als je net begint met je fitness avontuur, ik ben hier om je een duwtje de goede kant op te geven, richting een gezonder leven.
Reactie plaatsen